Hällestad

 Grillade kejsarspett 

Inga konstigheter egentligen mer än att det krävs en timmes förberedelser. Tänk det som ett alternativ till kött eller pilgrimsmusslor på grillen. Med sin köttiga fot är kejsarhatten ett supergott vegetariskt alternativ. I detta recept används endast fötterna, MEN spara hattarna, där hittarna ni ett alternativ till hamburgarköttet! 

Gör såhär:

Skär av hattarna på svampen, dela fötterna i mindre delar, beroende på storleken på svampen så blir det olika många (2-4 per svamp). Koka upp vattnet, lös upp buljongen och häll i vinägern. Lägg sedan i bitarna av foten och lägg något på så att dom ligger under vattnet helt. Låt ligga en timme, går utmärkt att göra detta dagen innan och låta det stå i kylen tills man ska använda dom. Trä på spett med eller utan andra grönsaker, pensla med glaze och lägg på grillen. Pensla med jämna mellanrum, och svampen är färdig när den har fått fin färg!

Smaklig måltid

 

 

 

 Ingredienser: 2 personer

300 gr Kejsarhatt 

8 dl varmt vatten

1 grönsaksbuljong 

2 msk vitvinsvinäger

Valfri BBQ-glaze 

 

Print
 

 Grillade foliepaket

Asiatisk shiitake

En personlig favorit, och många andras om man gillar smakerna av asien. Smakerna gifter sig verkligen i detta lilla kraftpaket. Shiitaken som är en riktig umamibomb gör verkligen sitt i det hela. Även här är alternativen många, vill man dom sista 10 minuterna tillsätta vatten och lite glasnudlar så har man en färdig middag. Önskar man kött till, så kan man strimla kycklingfilé och låta det puttra med i paketet. 

Gör såhär: 

Lägg ut en stor bit folie, dela shiitaken och placera mitt på. Riv ingefäran och vitlöken på ett rivjärn, hacka chilin och blanda sedan allt med sesamoljan, balsamvinägern och citronsaften. Häll det över svampen. Klicka ut smöret, strö över sesamfröna och lägg koriander överst. Och önskar man kyckling i så lägger man i det nu också. Knip ihop paketet och lägg på en varm grill med det ihopknipta uppåt! Värm i 10 min, öppna och rör om, placera det på grillen igen och låt va ca 15-20 min. 

Smaklig måltid!

 Ingredienser: 2 personer

300 gr shiitake

20 gr smör 

1 msk riven ingefära (motsvarar ca 4 cm)

Korinader, så mycket man vill!

1 msk sesamolja

1 msk balsamvinäger

Citron

1 msk sesamfrön

2 vitlöksklyftor 

1/2 chili

Flingsalt 

Ev glasnudlar + 1 dl vatten 

Print
 

 Grillade foliepaket

Ostronskivling&sparris

Att grilla svamp i foliepaket är ett perfekt sätt att bevara smaken på svampen och samtisigt låta andra smaker få dansa med. Detta paket är ett fint alternativ till fisk, antingen att grilla bredvid, eller varför inte slänga i en bit torskrygg i paketet? Ett annat alternativ är att äta den som förrätt, servera paketet med en surdegsbaguette och låt brödet suga upp det fantastiska smöret som bildas i botten!! 

Gör såhär: 

Lägg ut en stor bit folie, dra ostronskivlingen i strimlor och lägg i botten, skala sparrisen och dela i bitar, pressa över citronen, hacka dillen och lägg på. Klicka ut smöret och strö över flingsalt. Slå ev över en skvätt vitt vin. Knip ihop kanterna och lägg på varm grill med kanten uppåt! Öppna efter 10 min och rör om lite med en gaffel, knip ihop igen och låt ligga ytterliggare 15-20 min. Servera med fisk, färsk nypotatis eller en god bit bröd! 

Smaklig måltid! 

 Ingredienser: 2 personer 

300 gr ostronskivling 

20 gr smör

4 sparrisar 

Dill 

Citron  

Flingsalt

Ev en skvätt vitt vin 

Print
 

 

Kejsarburgare

 

Till hamburgare används oftast portabella, vilket är ett jättegott alternativ. Men jag gillar hatten på kejarhatten, just eftersom den är lite tunnare, och lite mjällare i "köttet". Fötterna ska inte förgås såklart, då gör man kejsarspett dagen efter eller innan! Till detta har man hamburgarbröd och coleslaw. Jag gillar att ha en liten starkare BBQ-glaze till hatten när man grillar, detta väger fint upp med den friska cole slawn. 

Gör såhär:

Börja med cole slawn, strimla vitkål och morot fint, häll över rödvinsvnägern och saltet, massera in i vitkålen, vänta 20 min och krama sedan ur vätskan från vitkålen. Blanda ihop majonäs, ananasjuice och dom färska kryddorna. Blanda med vitkålen och moroten. Låt dra en timme ihop! 

Dela sedan hatten från foten på svamparna, lägg i BBQ-såsen och låt dra en timme. Placera sedan hattarna på en varm grill, vänd när den fått fin färg, pensla. Grilla klart på andra sidan. Servera den i hamburgarbröd med cole slaw, sallad och tomat. För med smak kan man pensla undersidan av hamburgarbrödet med BBQ-glazen. 

Smaklig måltid

 

 

 Ingredienser: 2 personer 

300 gr kejsarhatt

Valrfi BBQ-glaze

Hamburgarbröd

Sallad

Tomat 

Cole slaw: 

100 gr Vitkål

1 Morot

1 msk Rödvinsvinäger

1/2 tsk salt 

1 dl Majonäs

1/2 dl ananasjuice

ev lite fräska hackade kryddor. 

 

Print
 

 Grillade foliepaket

Kejsarhatt BBQ

Ett grillpaket med mycket smak, där blandas kejsarhatt med rökt paprikapulver och soja. Detta paket kan med fördel ätas med en bit grillat kött, kall fräsch tomatsalsa! 

Gör såhär: 

Lägg ut en stor bit folie, dela kejsarhatten i mindre bitar och lägg på folien. Strö över det rökta paprika pulvret och vitlökspulvret. Häll över sojan och balsamvinägern. Klicka över smöret, lägg i körsbärstomaterna och knip ihop paketet och lägg på grillen med det ihopknipta uppåt! Låt ligga på varm grill ca 10 min, öppna och rör om lite, knip ihop igen och lägg återigen på grillen i 15-20min. Njut med valfritt tillbehör.

Smaklig måltid! 

 Ingredienser: 2 pers 

200 gr kejsarhatt 

6 körsbärstomater

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver 

1 msk soja

1 msk balsamvinäger

20 gr smör

Lite flingsalt (tänk på att sojan är salt)

 

 

Print
 

 Grillade skogschampinjoner 

 

Ett klassiskt grilltillbehör som alltid fungerar. Till allt. Det fina är att även dom är lite torra och har sett sina bästa dagar så piggas dom alltid upp med lite marinad och grillning! 

Gör såhär: 

Knäck av foten på svampen. Rör ihop balsamvinäger, olja och flingsalt. Här kan fantasin vandra fritt med fördel, ha i lite chiliflakes, paprikapulver eller olika örter. Lägg i svamparna i marinaden, låt ligga i 30 min eller mer i rumstemepratur. Rör om då och då så alla får ta del av det goda. Trä svamparna på bredden, så får man jämnare grillyta på hela svampen. Lägg på grill, vänd när den fått fin färg. Pensla gärna under tiden med marinaden som blivit över! Servera till vad du än önskar! 

Smaklig måltid

 

Ingredienser: 2 personer 

12 skogschampinjoner 

1/2 dl balsamvinäger 

1 dl rapsolja

flingsalt 

 

Print