Hällestad

Svejkon! "bacon" på svamp

 

Ett vegetariskt bacon. Ett underbart och hälssosammare alternativ. Som kan användas som tillbehör eller garnityr till matlagning. Denna är gjord på kejsarhatt som är den bästa svampen till detta ändamål.

Börja med att hacka ner kejsarhatten i små bitar. Stek i olja tills svampen släppt i från sig vätskan. Häll på kryddorna och lägg i smöret och honungen. Stek tills den krympt ännu mer och smöret har stekt in. Häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i svampen. Smaka av med ev mer kryddor, salt och smör. Låt den steka lite till den är "knaperstekt" och svampen har fått en mörk färg (inte bränd) . Servera!

Smaklig måltid

 

Ingredienser:

500 gr kejsarhatt

2 msk olja

2 tsk paprikapulver

2 tsk rökt paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk salt

1 msk honung eller maple syrup

2 msk äppelcidervinäger

2 msk smör

 

 

Print
 

 Carpacio på kejsarhatt

 

En enkel förrätt eller tilltugg, servera tillsammans med andra tapastillbehör och lite surdegsbröd! 

Skiva foten på kejsarhatten riktigt tunnt och lägg upp omlott på ett fat ringla över olivolja, pressa över citronsaft och strö över flingsalt lite mald svartpeppar och lägg över basilikablad. 

Smaklig måltid

 

 Ingredienser:

Valfri mängd kejsarhatt

Olivolja

Citronsaft

Flingsalt

Basilika

Print
 

Bruchetta med ostronskivling, serranoskinka och dillpesto

 

Utmärkt som förrätt eller som tapasvariant.

Börja med peston, den blir godast om den får dra en timme. riv parmesanen, mixa sedan alla ingredienser utom oljan med en stavmixer. Häll sedan i oljan med du vispar, tillsätt sist citronsaft och smaka av med salt.

Skiva bröd, ringla över olivolja, pressa en vitlöksklyfta och gnid in i brödet. Sätt in i ugnen på 220 grader i ca 5 min, eller tills brödet fått färg. 

Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i ostronskivlingen hel. Stek snabbt på hög värme, pressa över citron och salta, stek tills den fått fin färg.

Lägg upp på brödet, sallad, serrano och ostronskivlingen, ringla över peston, pressa lite citron och strö över flingsalt. Servera! 

Smaklig måltid

 

Ingredienser:

4 skivor bröd

Vitlök

Olivolja

Salladsblad

8 skivor serrano

400 gr ostronskivling

olja att steka i

citron

salt

Dillpesto: 

1 dl parmesan

1/2 dl pinjenötter

1 dl hackad dill

ca 2 dl olivolja

salt

1 msk citronsaft

 

 

 

Print